Hei!

On jo mennyt yli kuukausi reissusta, ja nyt vasta kirjoitan. Paikanpäällä nettiyhteydet eivät oikein pelanneet ja matkan jälkeen tarvitsi aikaa sulatella kaikkea.

Olin siis Taizéssa teologisessa seminaarissa, joka järjestettiin Veli Rogerin muistoksi. Hänen kuolemastaan oli kulunut 10 vuotta. Seminaari järjestettiin 30.8.-6.9.2015. Kerron myöhemmin seminaarin teologisesta annista, mikä jäi itselle päällimäiseksi.

Meitä oli yhteensä noin 250 teologia ympäri maailmaa. Suomesta meitä oli 19 hengen matkaseurue, eri puolilta Suomea. Samaan aikaan nuoria Taizéssa oli noin 750 ainakin alkuviikosta, loppuviikosta tuntui että määrä kasvoi. Alkusyksy ei ole enää sesonkiaikaa, mutta ei siellä tyhjältäkään tuntunut. Viikonlopun rukoushetkiin väkeä kerääntyi varmasti myös paikallisista.

Kuten kuvista näkyy, sää oli aurinkoinen! Lämpötila oli päälle 20 päivisin, mutta yöllä oli päälle 10 astetta ja vähän vilpoisaa siis. Ruoka oli perinteistä Taizén ruokaa, yksinkertaista ja lihaa oli vähän tarjolla. Liitin kuvan yhdestä ateriasta. Kuvat on huonolla kännykällä otettuja kuten näkyy :) Majoituimme parakeissa "aikuisten puolella", mutta ruokailut olivat nuorten kanssa. Samassa paikassa kuin 17 vuotta sitten kun viimeksi olin siellä! Muistoja tuli mieleen, mutta ehkä nyt jäi selkeämpi kuva mitä kaikkea siellä oli. Aikanaan oli matkassa niinkuin nuoret ovat: ei oikein selkeää kuvaa missä ollaan ja kenen kanssa ja miksi :D Ainoa mikä harmitti, oli että Sovituksen kirkossa sisäilma ei ollut kovin laadukasta ja siksi oli oireita varsinkin kun siellä vietettiin luennoilla pitkiä aikoja. Onneksi luennot myös radioitiin joten kuuntelin niitä paljon ulkona.

Vaikutus oli kyllä yhtä suuri kuin silloin aikoinaan. Yksinkertainen ruoka ja yksinkertaiset rukoushetket antoivat tilaa ajatuksille ja rukoukselle. Oli ihanaa keskustella eri puolilta Suomea ja maailmaa tulleiden teologien kanssa, se oli kaikkein antoisinta, ja yhteys mitä sai pitkästä aikaa kokea. Laulukin luonnistui pitkästä aikaa. Oli kuin olisi itse saanut olla osallinen rippileiristä :)

I was in Taizé at a theological colloquium over a month ago. I write this now, because during my travels I had poor connections to web and after the journey I needed some time to digest everything. I will write later about the theological things.

We were about 250 theologians all over the world. From Finland there was 19 of us. Also there was about 750 young people at the start of the week, maybe more later. I think in the weekend there was maybe also local people coming to pray.

As you can see from the pictures, weather was sunny! In the day about 20+ degrees and in the night cooler, about 10. Food was simple and there was only a little meat during the week. Pictures are a bit poor, my mobile... We slept in the adults' houses, but we ate with the young people, like I did 17 years ago when I was there last. Memories came back, but maybe this time I have a clearer view where I was :) Only thing that was a little bit bad, was the air in the church of reconciliation... I got a little bit of fever there, especially during the long lectures, but luckily they sent the lectures via radio so I could listen the lectures outside!

Taizé made again a great impact on me. Simple food, simple prayers made room for thought and prayer. It was so nice to have discussions with people all over the world and feel unity and connection and communion. Singing was also very nice. It was like a confirmationschoolcamp for me :)

WP_20150830_002.jpgWP_20150902_002.jpgWP_20150904_004.jpgWP_20150904_011.jpgWP_20150904_023.jpg

Tämä laulu on tällä viikolla soinut taas päässä. Sanat ovat Dietrich Bonhoefferin, kökkö suomennos minun: "Jumala, kerää ja käännä ajatukseni sinun luoksesi./Sinun luonasi on valo, sinä et unohda minua./Sinun luonasi on apu ja kärsivällisyys./En ymmärrä tietäsi, mutta sinä tiedät tien minua varten."

Gott, laß meine Gedanken sich sammeln zu dir./ Bei dir ist das Licht, du vergißt mich nicht./ Bei dir ist die Hilfe, bei dir ist die Geduld./ Ich verstehe deine Wege nicht, aber du weißt den Weg für mich.

God, gather and turn my thoughts to you./ With you there is light, you do not forget me. /With you there is help and patience./ I do not understand your ways, but you know the way for me.

This song has been with me this week. The lyrics are from Dietrich Bonhoeffer.

https://www.youtube.com/watch?v=D7DiR--b9DQ