Brother_Roger_at_prayer.jpg
Kuva: "Brother Roger at prayer" by João Pedro Gonçalves (wikipedia)

Kun olin ensimmäistä kertaa käymässä Taizéssa 1998 (muistaakseni), näin yhteisön perustajan Veli Rogerin Sovituksen kirkossa. Olin vasta 17-vuotias, mutta aistin eräänlaista voimakasta pyhyyttä ilmassa. Vaikka uskonkin, että kaikki ihmiset ovat pyhiä ja että kaikki saavat kasteessa Pyhän Hengen, jotkut ihmiset onnistuvat ehkä erityisen hyvin välittämään jotain Jumalasta toisille. Lapsilla ja erityisesti vastasyntyneillä on semmoinen kyky myös vahvana. Jos yrittäisin selittää miltä pyhyyden kokemus tuntui niin vertaisin sitä kastemaljan äärellä ihmettelyyn.

Veli Roger oli auttanut toisen maailmansodan aikana juutalaisia pakoon. Sodan jälkeen hän auttoi saksalaisia sotavankeja. Sitten hän perusti kaikille kristityille avoimen yhteisön, jonka jäsenet elivät kuuliaisuudessa ja köyhyydessä. Nuoret ympäri maailman alkoivat löytää yhteisön 1960-luvulla. Kokoontumisia pidetään myös muualla maailmassa. Joka paikassa Roger ajoi rauhan ja yksinkertaisen elämän sanomaa. Hän sai UNESCOn rauhanpalkinnon vuonna 1988.

Niinkuin usein rauhan puolestapuhujien käy, Veli Roger murhattiin vuonna 2005. Johtajana toimii nykyään Rogerin itse valitsema Veli Alois.

Ajattelin tänään postata Veli Rogerista, koska on maailman humanitaarisen avun päivä. Minusta hän paitsi eli rukouksessa, myös toteutti rukousta käytännössä auttamalla ja inspiroimalla toisiakin auttamaan muita.

Tässä ote eräästä Veli Rogerin kirjeestä vuodelta 1974:

"Kristus kohdistaa kysymyksensä sydämeemme asti: kun köyhällä oli nälkä, tunsitko hänessä minut? Missä sinä olit silloin, kun minä kärsin kurjimpien joukossa? Oletko sinä ollut sortaja -vaikka vain yhdelle ihmiselle maan päällä? Kun minä sanoin: "Voi teitä te rikkaat" -rikkaat rahasta ja ideologioista -, valitsitko sinä silloin rikkaiden päiväunelmat?

Et voi taistella ilmattomassa tilassa, aatteiden varassa, joita et pane täytäntöön.

Lopeta köyhien ja riistettyjen sortaminen: ja hämmästyneenä olet näkevä, miten siitä hetkestä alkaa maan päälle syntyä ylösnousemuksen merkkejä.

Jaa toisten kanssa, mitä sinulla on, jos tahdot suurempaa oikeudenmukaisuutta. Älä tee ketään omaksi uhriksesi. Kaikkien veljenä, erottelematta kenen tahansa veljenä, riennä niiden ihmisten luo, joita halveksitaan ja syrjitään.

"Rakasta niitä, jotka sinua vihaavat, rukoile niiden puolesta, jotka tekevät sinulle pahaa." Miten voisit heijastaa Kristusta, jos olet vihan vallassa? "Rakasta lähimmäistä kuin itseäsi." Entä jos halveksit itseäsi -mitä tuhoa se aiheuttaakaan.
"